Barszcz ukrainski

Barszcz ukrainski
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: swiat_lucy
Jedna z najsmaczniejszych zup słodko kwaśna najlepiej smakuje gotowana na mięsie z kością. Jest dużo wersji tej zupy u mnie bez ziemniaków i z włoską kapustą.

Składniki

  • 250 g mięsa z kością lub bulionu warzywnego
  • 2-3 buraki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • ½ główki kapusty włoskiej
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 1- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól pieprz
  • koncentrat buraczany dla koloru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć.

  2. Mięso zalać wodą i ugotować prawie do miękkości.

  3. Oczyścić warzywa

  4. Pokroić w plasterki marchewkę, pietruszkę w półsłupki a seler w kostkę. Cebulę pokroić w cząstki pora w cienkie paski oraz w grubsze paski kapustę. Buraki zetrzeć na tarce o dużych otworach . Dodać warzywa do zupy i gotować do miękkości.

  5. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem. Do zupy wlać śmietanę i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem.

Składniki
  • 250 g mięsa z kością lub bulionu warzywnego
  • 2-3 buraki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • ½ główki kapusty włoskiej
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 1- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól pieprz
  • koncentrat buraczany dla koloru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
Składniki