Barszcz ukraiński

Przepis dnia 2016-08-31
Barszcz ukraiński
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na zdrowy, pożywny i treściwy barszcz ukraiński z fasolą oraz solidną porcją warzyw. Barszcz jest bardzo intensywny, dzięki dodatkowi soku z czerwonych buraczków oraz lekko pikantnej nucie. Jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Barszcz od razu stawia na nogi, dodaje mnóstwo energii i cieszy podniebienie :D

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • około 220 ml soku z buraków
  • 4 buraki czerwone
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 mała cebula biała
  • kawałek selera
  • ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki fasoli Jaś
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY:
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek mielony
  • pieprz cayenne
  • cukier
  • ocet
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Cebulę i por kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Całość chwilę przesmażamy dla uwolnienia smaku oraz aromatu składników.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy je do miękkości.

  3. Następnie do zupy dolewamy sok z buraczków, zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i ugotowaną fasolę, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy cukrem, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz solą. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.

  4. Gotowy barszczyk możemy podać z mięsną "wkładką" w postaci kiełbasy lub pokrojonej wędliny.

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (24)

Obserwator 28 sierpnia 2016
Cudowna i przepyszna zupa.
GREGORHSPEED 28 sierpnia 2016
Nasza najulubieńsza <3
Bellapi 28 sierpnia 2016
mogłabym jeść barszcz ukraiński na przemian z zupą ogórkową :) pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 l bulionu
  • około 220 ml soku z buraków
  • 4 buraki czerwone
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 mała cebula biała
  • kawałek selera
  • ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki fasoli Jaś
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY:
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek mielony
  • pieprz cayenne
  • cukier
  • ocet
  • sól do smaku
Składniki