Barszcz ukraiński

Barszcz  ukraiński
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Smaczna sycąca zupa,polecam.

Składniki

  • fasola"jaś średni" 25dag
  • kapusta biała 1/4 główki
  • buraczki czerwone o,5 kg
  • ziemniaki 5 szt
  • marchewka 2szt
  • por o,5 szt
  • seler 1/2 szt
  • sól,pieprz, do smaku
  • śmietana 18 % 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet 0,5 łyżki
  • kości wiepszowe lub żeberka

Przygotowanie

  1. Fasolę umyć i na noc namoczyć w ciepłej wodzie aby zmiękła/szybciej się ugotuje/można użyć fasolę z puszki,jeżeli mamy mało czasu.Lepsza jest sucha.

  2. Buraczki pokroić w cienkie paseczki /smaczniejsze pokrojone/ albo zetrzeć na tarce

  3. Kapustę pokroić w paski

  4. Do fasoli dolać wody tyle żeby było ok. 2 l wrzucić kości i gotować dosyć długo sprawdzając miękkość fasoli.Jeżeli stwierdzimy że jest miękkawa dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,marchew pietruszkę.
    Jeżeli warzywa są miękkie dodajemy kapustę i na końcu buraczki.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Lubię na koniec dodać drobniutko pokrojone 2 ząbki czosnku i 0,5 łyżki octu lub wcisnąć trochę soku z cytryny wolę jednak ocet.
    Na koniec dodać śmietanę z odrobiną mąki,szczyptą soli i wywaru z barszczu,rozbełtać i wlać do gotującego barszczu.
    Najlepiej smakuje po odstaniu i na drugi dzień.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 18 października 2013
smaczny barszczyk!
Składniki
  • fasola"jaś średni" 25dag
  • kapusta biała 1/4 główki
  • buraczki czerwone o,5 kg
  • ziemniaki 5 szt
  • marchewka 2szt
  • por o,5 szt
  • seler 1/2 szt
  • sól,pieprz, do smaku
  • śmietana 18 % 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet 0,5 łyżki
  • kości wiepszowe lub żeberka
Składniki