Barszcz gdański

Barszcz gdański
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia kaszubska

Składniki

  • pół kg kości wołowych
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • por
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Kości wraz z pietruszką, marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem.

  2. Pokrojone buraki zalałem 1 litrem wody, dodałem ocet, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości ( około 1 godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną na maśle bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek roztarty z solą, wlałem wino, doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z ziemniakami.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 25 lutego 2018
pychota! widze ze dzisiaj dzien barszczu, u mnie byl na obiad :)
Dolcevita-in-my-kitchen 25 lutego 2018
Fajny pomysl z kwasnym jablkiem. Pycha :-)
Bellapi 28 lutego 2018
pysznie
Składniki
  • pół kg kości wołowych
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • por
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
Składniki