Barszcz czysty - do picia, uszek lub krokietów

Barszcz czysty - do picia, uszek lub krokietów
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Barszcz czysty - do picia, uszek lub krokietów

Przygotowanie

  1. Buraki, marchew, pietruszkę seler, cebulę, czosnek obieramy. Buraki kroimy w plastry, marchew, seler, pietruszkę kroimy pól. Jabłka ze skórą kroimy na ćwiartki pozbywamy się gniazd nasiennych.

    Tak przygotowane owoce i warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą. ( Wody tyle by przykryć składniki). Dodać łyżkę octu, majeranek liść laurowy oraz ziele angielskie.

    Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem przez godzinę. Po godzinie wyłączyć dodać sól oraz pieprz.

    Barszcz wraz z warzywami pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Następnego dnia przecedzamy na sicie i doprawiamy. (Ja dodałam dwa ząbki czosnku, łyżeczkę octu, cukier oraz sól. Doprawiamy wg własnych smaków :))

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 01 grudnia 2018
Pierwsza klasa :-)
babcitereskiciasta 01 grudnia 2018
Pycha.:)
Składniki