Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki prawdziwy, domowy barszcz z buraków jest przepyszny i o niebo lepszy od kupnego lub takiego z proszku. Na prawdę warto zainwestować troszkę czasu i go ugotować. Oprócz smaku jest też zdrowy i pożywny, a z dodatkiem własnoręcznie zrobionych uszek – to już małe arcydzieło :) U mnie w domu obowiązkowe danie na wigilijnym stole.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 20
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 20
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Grzyby zalewam w rondelku zimną wodą i pozostawiam na minimum godzinę. Następnie stawiam na malutki gaz i gotuję do miękkości.
Do sporego garnka nalewam zimnej wody i wkładam kości. Doprowadzam do wrzenia i zdejmuję pojawiające się szumy.
Włoszczyznę, buraki i cebulę myję i obieram. Buraki kroję na ćwiartki. Do gotujących się kości dodaję włoszczyznę, buraki, listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony w ćwiartki czosnek. Na bardzo malutkim ogniu gotuję zupę około godziny.
Z barszczyku wyjmuję mięso i warzywa. Dolewam zaś wywar z ugotowanych grzybków. Dodaję też drobno pokrojoną cebulkę, którą podsmażyłam na patelni. Na koniec dodaję ocet, doprawiam solą i pieprzem oraz cukrem. Dodaję majeranek. Mieszam. Gotuję 5 minut i próbuję – ewentualnie jeszcze doprawiam.
I uwaga na koniec – jeżeli następnego dnia będziecie podgrzewać zupę, nie doprowadźcie jej do wrzenia. Ponownie zagotowany barszcz straci swój piękny, głęboki kolor. Smacznego!!!