Barszcz chrzanowy z szarą renetą

Barszcz chrzanowy z szarą renetą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz

Składniki

  • 4 szt szarej renety
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 jajka
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
  • koperek

Przygotowanie

  1. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, przekroiłem na pół.
    Białą kiełbasę ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem.
    Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka.
    Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły.
    Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę.
    Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut.

  2. Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlałem do zupy, mieszając zagotowałem. Dodałem starty chrzan, doprawiłem cukrem, solą i białym pieprzem.
    Pokrojona w plasterki kiełbasę wrzuciłem do zupy. Koperek umyłem, osuszyłem.
    Zupę rozlałem na talerze, do każdej porcji włożyłem pokrojone jajka, posypałem listkami koperku.

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 05 marca 2018
ciekawe, jest to dla mnie nowosc, ale to pewnie jakis starszy przepis? :)
ErJot 06 marca 2018
Ciekawy i bardzo apetyczny pomysł.
Bellapi 06 marca 2018
moje smaki :P
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szt szarej renety
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 jajka
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
  • koperek
Składniki