Barszcz biały z kuchni kresowej

Barszcz biały z kuchni kresowej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię <3

Składniki

  • 200 ml kwasu z kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 kiełbasy białe (surowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18% (słodka)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 8 jajek przepiórczych
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.

    Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody.

    Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

    Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne od preferencji).

    Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, dodajemy do całości.

    Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, dodajemy do zupy, gotujemy kilka min nie dopuszczając do wrzenia.

    Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi.

Komentarze do przepisu (11)

Docherro 21 września 2016
Nic dodać...jadę do Was na ten barszczyk...mniamm...pyszności:)
bellamozzarella 22 września 2016
prezentuje się wybornie;-) I pewnie bosko smakuje :-)
Jagoda50 22 września 2016
BARSZCZ WYGLADA BARDZO SMCZACZNIE I NAPEWNO TAK SMAKUJE.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 ml kwasu z kiszonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 kiełbasy białe (surowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18% (słodka)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 8 jajek przepiórczych
  • majeranek
  • sól, pieprz
Składniki