Barszcz biały z królika

Barszcz biały z królika
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: GojaSM
Danie dzieciństwa, zmodyfikowane na fit ;)

Składniki

  • 500 g mięsa z królika
  • 2,5 l wody
  • pęczek zieleniny (seler, por,lubczyk)
  • 2 małe pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka Vegety suszonej, sól, pieprz do smaku
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Mięso zalać zimną wodą, zagotować i zmniejszyć ogień tak by się delikatnie gotowało. Cebulkę opiec jak do rosołu. Pietruszkę obrać, opłukać dodać wraz z cebulą, Vegetą i pęczkiem zieleniny do gotującego się mięsa. Gotować do miękkości mięsa około 1 godziny.

  2. Skrobię rozmieszać w 1/4 szkl. zimnej wody. Dodać do wywaru zagotować i gotować 2 minuty. Odstawić. Do jogurtu dodać 1 chochelkę wywaru, dokładnie rozmieszać i przelać do wywaru. Całość wymieszać i podawać.

Komentarze do przepisu (3)

lidka5x5 08 listopada 2014
Pamiętam smak takiego barszczyku.Tata hodował króliki, więc naturalnie że mama gotowała taki barszczyk.Dzięki... Czytaj całość »
Pamiętam smak takiego barszczyku.Tata hodował króliki, więc naturalnie że mama gotowała taki barszczyk.Dzięki za przypomnienie:)))
GojaSM 09 listopada 2014
Cała przyjemność po mojej stronie, było pysznie ;)
lidka5x5 09 listopada 2014
Nie wątpię i pozdrawiam :)))
Składniki
  • 500 g mięsa z królika
  • 2,5 l wody
  • pęczek zieleniny (seler, por,lubczyk)
  • 2 małe pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka Vegety suszonej, sól, pieprz do smaku
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Składniki