Barszcz biały na grzybku

Barszcz biały na grzybku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Barszcz biały gotowany na wywarze z suszonych grzybów i wędzonej kiełbasie to ciekawa wersja tej popularnej w Polsce zupy.

Składniki

  • 10 średnich suszonych prawdziwków
  • pętko wędzonej kiełbasy
  • 3 litry wody
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 500 ml zakwasu
  • suszony liść chrzanu
  • majeranek
  • czosnek niedźwiedzi suszony (łyżka)
  • ząbek czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 42%
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • do podania: jajo gotowane na twardo kromka chleba

Przygotowanie

  1. Do wody wrzucamy grzyby, liście laurowe, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść chrzanu i pętko kiełbasy. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Z wywaru wyławiamy przyprawy, żeby uniknąć udławienia liściem laurowym/chrzanu lub zielem angielskim. Do wywaru wlewamy zakwas, zagotowujemy. Dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi, zaprawiamy słodką śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
    Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką chleba.

Składniki
  • 10 średnich suszonych prawdziwków
  • pętko wędzonej kiełbasy
  • 3 litry wody
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 500 ml zakwasu
  • suszony liść chrzanu
  • majeranek
  • czosnek niedźwiedzi suszony (łyżka)
  • ząbek czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 42%
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • do podania: jajo gotowane na twardo kromka chleba
Składniki