Barszcz biały inaczej.

Przepis dnia 2009-12-10
Barszcz biały inaczej.
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Zupę tę powinnam nazwać "wyrób barszczo- podobny", bo niewiele wspólnego ma z prawdziwym barszczem na zakwasie. Jest to bardzo szybkie danie i każdemu wychodzi. Pożywna i tania zupka na mroźne dni. Niesamowitego smaku dodaje tutaj chrzan.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj. W między czasie (zdejmij osłonki) pokrój parówki/ kiełbaski w plasterki.

  2. Barszcz biały wsyp to miseczki zalej zimną wodą i dokładnie wymieszaj (jest to inny sposób niż podany na opakowaniu). Nie przesadzaj z wodą, bo barszcz musi być gęsty. Odszumuj ziemniaki, a następnie do garnka z ziemniakami wlej barszcz i dobrze wymieszaj. Jeśli to konieczne skręć ogień.

  3. Gdy barszcz zacznie gęstnieć, dodaj parówki/kiełbaski (w przypadku kiełbasek trzeba dodać je wcześniej, bo potrzebują dłuższego gotowania niż parówki). Kilka łyżek barszczu odlej do kubka, aby rozrobić 2 łyżki śmietany i łyżkę chrzanu, a następnie wlej z powrotem do garnka.

  4. Gotuj jeszcze przez chwilę, podawaj posypany drobno pokrojonymi jajkami i koperkiem. Proste, pyszne, pożywne.

  5. ps. Gdy na drugi dzień barszcz okaże się za gęsty z powodzeniem po zagotowaniu możesz rozrobić go gorącą wodą.

Komentarze do przepisu (3)

annawk 30 listopada 2009
wygląda bardzo obiecująco
Sugarspice 01 grudnia 2009
bardzo fajny pomysl, dodaje do ulubionych :)
jolkamilka 04 grudnia 2009
Ja też zawsze do barszczyku dodaję chrzan tarty.Jest super.
Składniki
Składniki