Barszcz biały

Przepis dnia 2014-04-19
Barszcz biały
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

Składniki

  • 400 g kiełbasy białej
  • pętko kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
  • 4 ząbki czosnku
  • marchew
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • 500 ml zakwasu barszczu białego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Kiełbasy ,pokrojoną w krążki marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę zalałem bulionem warzywnym ,ugotowałem i wyjąłem. Do wywaru dodałem przyprawy ,czosnek pokrojony w plasterki i zakwas. Lekko podgotowałem.
    Śmietanę i mąkę połączyłem ,dolałem trochę wywaru ,wymieszałem i całość dolałem do zupy. Zagotowałem ,ciągle mieszając. Do smaku doprawiłem solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.
    Podałem z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasami pokrojonymi w plasterki.

Komentarze do przepisu (14)

Ewaaa 16 kwietnia 2014
pyszny i cudownie podany :)
Konto usunięte 16 kwietnia 2014
pyszny!Robię podobny, tylko dodaję jeszcze wędzonkę, pozdrawiam!
Konto usunięte 16 kwietnia 2014
Posypać jeszcze majerankiem.... Lubię.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g kiełbasy białej
  • pętko kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
  • 4 ząbki czosnku
  • marchew
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • 500 ml zakwasu barszczu białego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól ,pieprz
Składniki