Aromatyczna zupa kalafiorowa

Przepis dnia 2012-07-06
Aromatyczna zupa kalafiorowa
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Smaczna, letnia zupa kalafiorowa. Dodatek curry i kurkumy nadaje jej nie tylko piękny kolor, ale również wspaniały aromat. Zupę można zmiksować i podawać z bułeczką jako gęsty krem. Polecam!

Składniki

  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • kilka krążków pora
  • 2 ziemniaki
  • litr bulionu drobiowego
  • pół kalafiora
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki curry i kurkumy
  • 2 łyżki koperku

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, ziemianki kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z porem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy. Na końcu zabielamy śmietaną i dodajemy koperek.

Komentarze do przepisu (5)

rosse 06 lipca 2012
Fajny przepis,lubię takie zupy latem:)
rosse 06 lipca 2012
Ugotowałam zupkę i baaardzo smakowała,była przepyszna:)
lucek0701 07 lipca 2012
Pani Paulino, zupa rewelacyjna, chociaż był to mój debiut zupowy. Idealna na takie upały. Znowu się powtarzam,... Czytaj całość »
Pani Paulino, zupa rewelacyjna, chociaż był to mój debiut zupowy. Idealna na takie upały. Znowu się powtarzam, jestem fanką Pani przepisów. Pozdrawiam/
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • kilka krążków pora
  • 2 ziemniaki
  • litr bulionu drobiowego
  • pół kalafiora
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki curry i kurkumy
  • 2 łyżki koperku
Składniki