Aromatyczna dyniowa zupa z "drobiowym makaronem" i rozmarynowymi chipsami z topinambura

Aromatyczna dyniowa zupa z drobiowym makaronem i rozmarynowymi chipsami z topinambura
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: oldfork
rozgrzewająca i aromatyczna

Składniki

  • 50-60 dag obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki ( w wersji light jogurtu naturalnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pałeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 cm laski wanilii
  • 2 łyżki masła ( w wersji light nie dodajemy)
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • 1 bulwa topinamburu
  • 1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie

  1. Kostkę dyniową gotujemy w bulionie ok 30 min. Dodajemy czosnek i curry. Gotujemy kilka minut i miksujemy. Dodajemy śmietanę (jogurt), cynamon, imbir i laskę waniliową. Kotujemy kolejne
    20 min. Po tym czasie możemy dodać masło. Wyławiamy cynamon i wanilię. Podgrzewamy aż masło się rozpuści i rozprowadzi po zupie,
    W międzyczasie przygotowujemy chipsy z topinambura.
    Topinambur obieramy i kroimy w cienkie plastry o równej grubości. Igły rozmarynu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy plastry topinambura tak aby nie zachodziły na siebie. Posypujemy rozmarynem i smażymy z obu stron aż nabierze złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku zostawiając aż ostygnie i nabierze chrupkości.

  2. "Drobiowy makaron" to po prostu filet drobiowy pokrojony w taki sposób aby powstały długie cienkie paski i ugotowany w szklance bulionu.

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 10 listopada 2014
i tak zdjęcia skradają smak patrzących
Składniki
  • 50-60 dag obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki ( w wersji light jogurtu naturalnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pałeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 cm laski wanilii
  • 2 łyżki masła ( w wersji light nie dodajemy)
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • 1 bulwa topinamburu
  • 1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
  • 1 łyżeczka oleju
Składniki