Amerykańska zupa z boczkiem i kukurydzą

Amerykańska zupa z boczkiem i kukurydzą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty przepis na amerykańską zupę z kukurydzą, boczkiem i papryką. Zupa powinna być aksamitna i lekko słodkawa.

Składniki

  • 350 g wędzonego boczku
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki (może być taka jak do kawy)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w słupki i podsmażamy na maśle.

    Papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku, doprawiamy mielonym, czarnym pieprzem.

    Seler naciowy kroimy w plasterki i dodajemy do boczku z papryką, smażymy wszystko chwilę i dolewamy około 2 litrów wody.

  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do zupy. Dodajemy też kukurydzę. Doprawiamy niewielką ilością soli.

    Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i słodką śmietankę.

    Doprawiamy do smaku pieprzem.
    Zupa powinna być słodkawa z lekką nutą ostrości. Powinien być wyraźnie wyczuwalny smak słodkiej kukurydzy i papryki.

Komentarze do przepisu (1)

JUSTYSIA24 10 stycznia 2015
zdecydowanie coś dla nas , a twój talerz wygląda bardzo smakowicie:-)
Składniki
  • 350 g wędzonego boczku
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki (może być taka jak do kawy)
  • sól
  • pieprz
Składniki