Aksamitny krem porowo-serowy

Aksamitny krem porowo-serowy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MP3-ka
Krem z pora z dodatkiem topionego serka, podany z prażonymi płatkami migdałów..

Składniki

  • 3 pory, 2 marchewki, 100g serka topionego,
  • 400ml bulionu, 600ml wody, pieprz, wegeta/sól,
  • 2 ząbki czosnku, 5 łyżek migdałów w płatkach, ser lazur do dekoracji

Przygotowanie

  1. Płatki migdałów wrzucamy na suchą patelnię, i prażymy - mają być rumiane.

    Por kroimy w krążki, marchewkę w plastry, czosnek drobno siekamy.

    Do garnka wlewamy wodę, bulion, dodajemy warzywa.

    Gotujemy aż warzywa zmiękną, następnie doprawiamy solą i pieprzem.

    Dodajemy serek topiony i jeszcze chwilę gotujemy.

    Zupę miksujemy - jeśli chcemy bardzo gęsty krem należy odlać trochę bulionu.

    Gotowy krem wlewamy na talerz, posypujemy migdałami, i ozdabiamy kawałkiem sera lazur

Komentarze do przepisu (1)

taura 14 sierpnia 2013
Ostatnio chodzi za mną taka zupka, chyba ją w końcu zrobię, bo mnie zachęciłaś ślicznym zdjęciem :)
Składniki
  • 3 pory, 2 marchewki, 100g serka topionego,
  • 400ml bulionu, 600ml wody, pieprz, wegeta/sól,
  • 2 ząbki czosnku, 5 łyżek migdałów w płatkach, ser lazur do dekoracji
Składniki