Aksamitny chłodnik

Aksamitny chłodnik
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
W sam raz na upalne dni! Danie o pięknym i pobudzającym kolorze - dla miłośników warzywnych przysmaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min. Odstawiamy aż ostygnie.

  2. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do chłodnego wywaru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, oraz łyżkę pokrojonego szczypiorku i koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny - do schłodzenia.

  4. Podajemy z gotowanym jajkiem.

  5. Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min. Odstawiamy aż ostygnie.

  6. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do chłodnego wywaru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, oraz łyżkę pokrojonego szczypiorku i koperku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  7. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny - do schłodzenia.

  8. Podajemy z gotowanym jajkiem.

  9. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

szynszylka 22 maja 2012
kolory ekstra - ślinka cieknie
kstr54 28 czerwca 2014
...i obowiazkowo rzodkiewki i czosnek !
Składniki
Składniki