Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitna zupa z papryki"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 193
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 628
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 193
Składniki
1Papryki umyj, wytrzyj, odkrój 1/2 strąka i odłóż do dekoracji. Pozostałe posmaruj oliwą i piecz ok. 35 minut w temp. 200°C, aż na skórkce pojawią się brązowe plamki.
2Upieczone papryki przestudź i obierz. Strąki oczyść, potnij na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż papryki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Zmiksuj. Zupę przypraw solą oraz słodką i ostrą papryką. Udekoruj paseczkami odłożonej papryki oraz posiekanym szczypiorkiem.
?Upieczone strąki studź w foliowej torebce szczelnie zamkniętej. Dzięki temu skórka bardzo łatwo odejdzie od miąższu.
?Nie wyrzucaj pestek papryki. Po wysuszeniu i zmieleniu możesz stosować je jako przyprawę do sałatek, sosów, czy gulaszy.
?Jeśli chcesz wzbogacić smak zupy, posyp ją pokruszoną fetą albo uprażonymi pestkami dyni.Źródło: Naj