Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki w zapiekance ze schabem"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 4,50 zł.
Ziemniaków nie obieramy, tylko szorujemy pod bieżącą wodą szczoteczką lub specjalną rękawiczką. W ten sposób pozbędziemy się większości delikatnej skórki. Następnie nacinamy każdy ziemniak do połowy w kilku miejscach obok siebie, jakbyśmy chcieli go pokroić w bardzo cienkie plastry.
Schab kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki nacięciami do góry i przekładamy je schabem.
W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, dodajemy mąkę kukurydzianą, starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, majerankiem, solą i dobrze mieszamy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i powstałym sosem zalewamy ziemniaki oraz schab. Pieczemy 60–70 minut w 200oC. 15 minut przed końcem możemy przykryć naczynie z zapiekanką folią aluminiową, żeby góra za bardzo się nie spiekła.
Wartość odżywcza porcji 750 kcal Białko 48 g/Tłuszcz 35 g/Węglowodany 53 gŹródło: Rewia