Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniak, por i kiełbasa"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20251
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 170
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2271
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20251
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 170
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2271
Składniki
<strong>Ponadto:</strong>
mąka oraz masło (lub olej) do przygotowania formy.
Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i blanszuj je w osolonym wrzątku około 10 min. Jeśli potrawę chcesz przygotować z ziemniaków, które pozostały z obiadu, pozostaw je do ostygnięcia, a następnie pokrój je na grube plastry.
Masło roztop na patelni, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie zdejmij z ognia, dolej na patelnię trochę zimnego mleka i szybko wymieszaj.
Gdy zasmażka z mlekiem się połączy, wlej pozostałe mleko i wymieszaj. Ustaw z powrotem na ogniu, dodaj startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Tak powstały lekki sos beszamelowy doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypala.
Po przegotowaniu od razu zdejmij z ognia, dodaj starty na najdrobniejszych oczkach żółty ser i bardzo starannie wymieszaj.
Formę do zapiekania posmaruj masłem i oprósz mąką. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych na plastry, na nich rozsmaruj część sosu, znów ułóż ziemniaki i posmaruj sosem.
Na ostatniej układaj pokrojony por oraz plasterki kiełbasy. Zapiekaj w temperzturze 180° C około 30 minut.
50 minut Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie