Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczana babka z wędlinami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3155
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 263
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3155
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 263
Składniki
Wędzony boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek i kiełbasę podsmaż na patelni bez tłuszczu. Zdejmij. Na wytopionym tłuszczu zrumień cebulę z czosnkiem. Ostudź.
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski, odstaw na chwilę. Odlej sok, który puściły.
Do ziemniaków dodaj ostudzoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodaj żółtka, wsyp kaszę, przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i natkę, wymieszaj.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem okrągłej formy (26 cm). Piecz ok. półtorej godz. w 180°C. Gorącą babkę polej śmietaną, posyp szczypiorkiem.
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie