Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wędlina wieprzowa z zielonym pieprzem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 112
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 115
Polecam.
Odsłon: 170
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 112
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 115
Polecam.
Odsłon: 170
Składniki
170 min • Porcja 310 kcal • Koszt kiełbasy ok. 6 zł • Przepis na 3 kiełbasy dł. 17 cm
Łopatkę mielę w maszynce (przez małe oczka). Schab kroję w paski. Czosnek przeciskam przez praskę. Zielony pieprz siekam. Wszystkie łączę i mieszam. Wyrabiam ok. 10 min, aż mięso będzie się kleić do ręki.
Osłonkę białkową do wędlin tnę na 3 części i namaczam w zimnej wodzie. Z jednej strony związuję je bawełnianą nicią, ściśle napełniam mięsem. Związuję drugi koniec osłonek. Zostawiam wędliny w lodówce na dobę.
Potem zalewam je wodą i, nie doprowadzając do wrzenia, parzę w temp. 80°C przez 2 godz. 10 min. Odcedzam i schładzam.Źródło: Kobieta i życie