Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta szpinakowa ze schabem"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 158
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 124
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1194
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 158
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 124
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1194
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp po sporej szczypcie soli oraz gałki muszkatołowej. Wbij jajko, wlej 8–9 łyżek zimnej wody oraz olej.
Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie szpinak opłucz. Listki dokładnie osusz. Natkę umyj, drobno pokrój. Schab potnij na kawałeczki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj masłem. Spód i brzeg foremki wylep plackiem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz ok. 15 minut.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż szpinak. Duś razem jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z mięsem, pokruszonym twarogiem oraz startym parmezanem i tartą bułką. Wbij jajka, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masę szpinakową wymieszaj, następnie rozsmaruj ją na podpieczonym spodzie. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 40 minut.Źródło: Tina