Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w pomarańczach"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 363
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9229
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 36
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 363
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9229
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 36
Składniki
Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z przyprawami, solą i cukrem. Mięso natrzeć czosnkiem, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni.
Zapeklowaną szynkę piec 4 godziny w temp. 180°C, skrapiając sokiem wyciśniętym z 5 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plastry.
Upieczoną szynkę posmarować miodem i musztardą, obłożyć plastrami pomarańczy i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy, dodać gałkę muszkatołową i zagotować. Polać mięso.
Pieczeń będzie wyglądała bardzo elegancko, jeśli ułożymy ją na liściach sałaty i posypiemy ziarenkami czerwonego pieprzu.
ok. 5 godzinŹródło: Twoje Imperium