Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka w miodowej glazurze z pomarańczami"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 22
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 39
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 22
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 39
Składniki
Czas przygotowania: 270 minut. 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 2,80 zł
Zapeklowaną szynkę opłucz pod bieżącą, zimną wodą, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną, bawełnianą nitką.
Pomarańcze polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Z połowy owoców wyciśnij sok, odrzucając kawałki miąższu oraz gorzkie pestki.
Szynkę posmaruj olejem. Przełóż do brytfanki. Polej kilkoma łyżkami soku z pomarańczy. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temp. 180 st. i piecz przez 4 godziny. W czasie pieczenia mięso często polewaj resztą soku z pomarańczy.
Pozostałe pomarańcze potnij w cienkie plasterki (razem ze skór ką). Musztardę wymieszaj z miodem i szczyptą pieprzu. Szynkę wyjmij z piekarnika. Posmaruj przygotowaną mieszanką.
Obłóż plasterkami pomarańczy. Przymocuj je do mięsa goździkami. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 10–15 minut w temp. 180 st.
Upieczoną szynkę przełóż na półmisek. Sos z pieczenia przecedź. Wymieszaj z brandy (ew. wytrawnym winem).
Przypraw do smaku gałką muszkatołową. Zagotuj. Podawaj jako dodatek do szynki. Gotowe danie udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Tina