Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szpinakowa szynka"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1415
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1415
Składniki
ok. 120 minut
Szpinak opłukać i zblanszować w osolonej wodzie. Odsączyć na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać i razem z oczyszczoną papryczką posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Podsmażyć razem.
Ser feta osączyć, pokroić w kostkę. Do miski włożyć szpinak, cebulkę, bułkę tartą, jajko i parmezan. Wszystkie farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i tartą gałką.
Nożem naciąć w mięsie kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem. 1/3 część farszu odłożyć, resztą nadziać szynkę. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Szynkę ułożyć w brytfannie polać oliwą i piec 1,5 godziny w piekarniku (200oC) polewając co jakiś czas.
Do odłożonej części farszu dodać łyżkę bułki tartej, wymieszać lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjąć i obłożyć po wierzchu farszem, wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut.
<strong>Superrada</strong>
Świeżo upieczona szynka jest wspaniałym daniem obiadowym. Polecamy podać do niej makaron (najlepiej szerokie wstążki, tzw. pappardelle) lub opiekane kawałki ziemniaków.Źródło: Twoje Imperium