Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec domowy to idealna propozycja do kanapek, kiedy za oknem jest zimno i śnieżnie. Daje on niezbędnych kalorii, które pozwalają utrzymać prawidłową wydajność organizmu zimą. Jest jednak przede wszystkim pyszny! Z dodatkiem podsmażanej cebulki i skwarków jest wyjątkowo kremowy, z chrupiącymi i aromatycznymi elementami. Warto też wspomnieć, że tak przygotowany smalec może być przechowywany w lodówce nawet przez 2 lata! Bez obaw możesz więc zrobić go na duży zapas.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Słoninę i tłuszcz z kurczaka pokrój w małą kostkę o boku wynoszącym maksymalnie 1 cm.
Do dużego garnka lub na dużą patelnię wlej wodę, a następnie dodaj kawałki tłuszczu.
Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, do momentu uzyskania złocistobrązowych skwarków.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Dodaj je do płynnego smalcu, razem z przyprawami.
Wymieszaj i poczekaj do zeszklenia cebuli.
Garnek zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Smalec będzie powoli zastygał. Gotowy tłuszcz ze skwarkami należy przelać do kamiennych naczyń lub słoików, póki jest jeszcze płynny.
Smalec domowy odstaw do całkowitego stężenia i zmiany barwy na białą. Podawaj go jako smarowidło do kanapek, ale także świetnie sprawdzi się po podgrzaniu jako okrasa.