Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schabowe zapiekane z papryką"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 172
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 172
Składniki
Papryki rozetnij, usuń pestki i białe, gorzkie w smaku błonki. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim cebule i paprykę.
Warzywa lekko oprósz solą oraz pieprzem. Posyp tymiankiem, wymieszaj i podlej bulionem. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj 10 minut.
Natkę opłucz, osusz, grubo posiekaj, wrzuć do sosu paprykowego. Ponownie go przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Kotlety schabowe opłucz, osusz, rozbij. Mięso posyp solą. Posmaruj pastą paprykową. Potem oprósz mąką i panieruj w roztrzepanych jajkach oraz tartej bułce. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż kotlety, smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony.
Do żaroodpornej formy nalej 2/3 sosu. Ułóż na nim kotlety. Polej pozostałym sosem. Posyp startym serem. Zapiekaj 8-10 minut w temp. 250 st.
ok. 65 minut. 1 porcja 560 kcalŹródło: Tina