Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab ze skórką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5716
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 130
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 294
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5716
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 130
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 294
Składniki
Nacinam skórę w pasy co ok. 1/2 cm. Umieszczam schab skórą do dołu w brytfance i wlewam wrzątek (tyle, by przy- krył skórę). Piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku 20 minut.
Wyjmuję, skórę przecieram solą pomiędzy nacięciami, a potem smaruję mięso pieprzem i solą. Odlewam trochę wody z naczynia, przyda się do sosu. Wkładam pieczeń skórą do góry, wtykam liście laurowe. Piekę w 230°C przez 30 min.
Zmniejszam temperaturę do 160°C. W schab wciskam termometr do mięsa i piekę jeszcze 30 min. Mięso ma mieć mieć 60°C. Jeżeli skórka nie jest chrupiąca, przełączam piekarnik na grill i dopiekam ok. 5 minut. Wyjmuję, owijam mięso (nie skórę!) folią aluminiową, odstawiam na 20 min.Źródło: Kobieta i życie