Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z soczystą gruszką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 733
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 86
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
ok. 75 min • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 5,10 zł • Przepis dla 4 osób
Oczyszczony, umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej z 2 łyżkami masła i szybko obsmaż schab z obu stron na rumiano. Przełóż do wysmarowanej olejem brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz około godziny, kilkakrotnie skrapiając wodą.
Na 20 minut przed końcem pieczenia wyjmij brytfankę z piekar- nika i posmaruj cały schab miodem (najlepiej za pomocą pędzelka).
Gruszki razem ze skórką potnij w plastry, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ćwiartki. Skrop sokiem cytrynowym. Na łyżce masła błyskawicznie podsmaż gruszki i polej je miodem.
Delikatnie zamieszaj. Miód powinien pokryć wszystkie cząstki gruszek.
Upieczony schab pokrój w plastry. Na każdy wyłóż smażone gruszki.Źródło: Kobieta i życie