Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab z jarzynką z dyni i szałwii"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Składniki
Ostrym czubkiem noża zrób w mięsie kilkanaście małych dziurek (na głęb. ok. 3 cm). Powtykaj w nie kawałki czosnku i igiełki rozmarynu. Przypraw mięso do smaku, następnie owiń plastrami szynki, tak aby dokładnie je pokryły. Dodatkowo możesz obwiązać mięso sznurkiem.
Rozgrzej piekarnik do 130 st. C. Olej rozgrzej na patelni. Obsmaż na nim schab, obracając (po 3-4 minuty z każdej strony). Następnie przełóż mięso do formy i piecz w piekarniku 60 minut (lub dłużej, jeśli wolisz mięso bardziej wypieczone). Wyjmij z piekarnika, przykryj folią na 30 minut, aby doszło.
Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. C. Wymieszaj kawałki dyni z listkami szałwii i oliwą. Piecz 30 minut. Wyjmij dynię z piekarnika, dodaj orzechy, wymieszaj.
Połącz w formie mięso z dynią i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut, aby się podgrzało, a smaki się wymieszały.Źródło: Olivia