Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab w ostrym sosie morelowym"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7886
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 174
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 389
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7886
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 174
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 389
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut. 1 porcja: 720 kcal. Cena porcji: 2,95 zł
Schab (ew. szynkę) opłucz, wytrzyj. Mięso oprósz świeżo zmielonym białym pieprzem. Włóż do brytfanki, polej stopionym smalcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz około 30 min.
Wlej 1 i 1/2 szklanki wody (a jeszcze lepiej bulionu warzywnego). Włoszczyznę obierz, pokrój, włóż do brytfanki. Piecz jeszcze 1 godz. i 15 min. W trakcie pieczenia mięso polewaj sosem z dna brytfanki.
Obierz szalotki, pokrój je na cząstki. Morele osącz z zalewy. Owoce i szalotki włóż do garnka, zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i duś około 10 minut.
Miód wymieszaj z olejem, sokiem morelowym i sosem sojowym. Posmaruj wierzch schabu i piecz jeszcze 10 minut.
Mięso wyjmij z brytfanki, wywar z pieczenia schabu przecedź. Odmierz ok. 1/2 szklanki. Wlej do moreli duszonych z szalotkami. Krótko zmiksuj – tak by można było wyczuć kawałeczki owoców i cebulek.
Przypraw na pikantnie czosnkiem, chili oraz solą i pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2–3 łyżkami zimnej wody albo sosem pieczeniowym. Gotową pieczeń pokrój na dość grube plastry. Podawaj polaną sosem.Źródło: Tina