Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab krótko gotowany to przepis idealny na święta Wielkanocy a trzydniowe przygotowanie idealnie wpasowuje się w trzy dni Wielkiego postu jednakże samo przygotowanie jest nieziemsko proste.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 67
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 67
Składniki
Dzień 1 : Z wszystkich składników robimy w garnku zalewę, wkładamy do niej oczyszczonego z błon schabowego. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Na noc garnek z zalewą i schabowym stawiamy w najchłodniejsze miejsce w domu. Dzień 2 : Całość w garnku zagotowujemy, gotujemy 5 minut na małym ogniu i ponownie zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy przez noc ponownie w najchłodniejszym miejscu. Dzień 3 : Schabowego wyjmujemy z zalewy i zawijamy w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce.
Schab krótko gotowany pokrojony w grubsze plastry możemy podawać na ciepło np z sosem chrzanowym natomiast cienko krojony będzie świetnym dodatkiem do kanapek.