Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab kresowy"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Składniki
Umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem, skrop sokiem z cytryny. Owiń w folię spożywczą i odstaw na 24 godziny do lodówki.
Śliwki namocz w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia krótko obgotuj (w tej samej wodzie), osącz i pozbaw pestek. Na koniec pokrój w cienkie paseczki.
Orzechy posiekaj, połącz ze śliwkami. Dodaj żółtko, wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schab ponacinaj w 3-4 miejscach. Włóż farsz.
Brytfannę wyłóż folią. Posmaruj ją smalcem. Umieść na niej schab. Polej wywarem ze śliwek. Folię szczelnie zawiń. Piecz schab ok. 60 minut w 180 st.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 280 kcal, cena 2,70 zł
<strong>Sos śliwkowy jest doskonałym dodatkiem do duszonej i pieczonej wieprzowiny, baraniny, wołowiny, a także do kaczki, gęsi czy indyka. Aby go przygotować, zeszklij na oleju 1-2 cebule. W rondelku rozpuść łyżkę masła, wrzuć 10 posiekanych suszonych śliwek, podlej szklanką czerwonego wytrawnego wina. Dodaj cebulę oraz suszony tymianek do smaku. Duś pod przykryciem, aż śliwki całkowicie się rozgotują. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem.</strong>Źródło: Świat kobiety