Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab cielęcy z waniliowym musem marchewkowym i sosem z chałwy"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 1,5 godz. + 3 godz. na marynowanie.
Cielęcinę zamarynuj z tymiankiem i otartą skórką z cytryny, która nada jej świeży, cytrusowy smak. Odstaw w chłodne miejsce. Po trzech godzinach oprósz mięso przyprawami i obsmaż na złoty kolor, następnie dopiecz je w nagrzanym do 120°C piekarniku ok. 40 min, dzięki czemu pozostanie różowe i soczyste.
Podczas pieczenia schabiku podduś na maśle rozdrobnioną marchewkę, do której dodaj ziarna wanilii. Kiedy marchewka zmięknie, dolej do niej śmietankę, a następnie zmiksuj na gładką, puszystą masę.
W wywarze cielęcym rozpuść chałwę, wlej śmietankę i zmiksuj. Ziemniaki zblanszuj w osolonej wodzie, aby były półtwarde, i usmaż w klarowanym maśle na złoty kolor. Podawaj mięso z ziemniakami i musem obok.Źródło: Twój Styl