Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, pyszne , wilgotne i aromatyczne ciasto.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 288
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 41
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 868
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 288
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 41
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 868
Składniki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (niej więcej 1cmx1cm). Suche składniki przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem. Mieszając, dolewać olej oraz olejek waniliowy. Dodać powoli suche składniki. Dokładnie wymieszać.Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka (można dodać też rodzynki, orzechy włoskie). Całość dokładnie wymieszać. (Ciasto będzie bardzo gęste więc na koniec mieszamy drewnianą łyżka). Na patelnie wsypujemy cukier , musimy uzyskać płynną konsystencję dopiero wtedy dodajemy słonecznik. Mieszamy co jakiś czas aby nie powstały grudy z cukru. Prażymy do czasu aż wszystko dokładnie się połączy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wielkość formy tradycyjna lub dwie większe keksówki). Na ciasto nakładamy ciepły słonecznik <po wystygnięciu twardnieje więc musimy robić to dość szybko, nakładamy go łyżkami> Gdy rozsypiemy już słonecznik lekko wgniatamy go w ciasto. Na koniec posypujemy odrobiną cukru aby wszystko ładnie się zwarło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 70 minut. (Po 40 minutach można zmniejszyć temperaturę do 175 stopni).