Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pieczeń ze schabu. W troszkę innej odsłonie niż zazwyczaj, ponieważ zamiast śliwki jest omlet. ;) Rolada ze schabu z omletem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27507
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27507
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Składniki
Najpierw przygotowujemy omlety. Paprykę kroimy w kostkę. W misce rozkłucamy jajka. Następnie dodajemy paprykę, groszek i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i doprawiamy do smaku solą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy połowę omletu. Smażymy do ścięcia jajek (możemy też smażyć z obu stron). Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
Następnie oczyszczamy mięso z błonek. Następnie delikatnie rozcinamy schab wzdłuż jego dłuższego boku. Robimy to w taki sposób, jakbyśmy chcieli rozwinąć mięso z rulonu. ;) Rozcięte mięso utworzy nam prostokąt, który następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby był równej grubości. Schab solimy, pieprzymy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Kładziemy na nim omlety i ostrożnie zwijamy tworząc roladę. Później nadajemy jej ładny kształt wiążąc ją sznurkiem.
Pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia, zapinamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy około 1h 15 minut w 180°C. 15 minut przed końcem rozcinamy folię żeby mięso się podpiekło. Gotowy schab wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut do odpoczęcia.
Roladę podajemy pokrojoną na plasterki i polaną ulubionym sosem (ja polecam koperkowy lub grzybowy). Smacznego ;)