Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na pasztet z kaczki"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 517
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 269
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 517
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 269
Składniki
Wymieszaj wszystkie na marynatę. Piersi kaczki umyj i osusz. Wątróbkę oczyść i razem z filetami włóż do miski. Zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Masło roztop w rondelku, wystudź.
Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażalnika. Potem pokrój ją w jak najcieńsze plasterki. Piersi i wątróbki zmiksuj razem z marynatą na jednolitą masę. W trakcie dodawaj po jednym jajku i wlewaj przestudzone masło. Dopraw solą i pieprzem. Formę natłuść i wyłóż folią spożywczą. Na folię wyłóż plastry słoniny – najpierw na dno, potem na boki. 1/3 plastra po- winna zwisać na zewnątrz. Wyłóż mięso, wyrównaj powierzchnię, przykryj zwisającymi plastrami słoniny.
Formę z pasztetem włóż do większej formy z wrzącą wodą (powinna sięgać do 3/4 wysokości naczynia). Piecz około 50 minut w 200° C.
ok. 70 minut, porcja 220 kcal, koszt porcji ok. 3,30 zł, przepis dla 10 osób.Źródło: Kobieta i życie