Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Potrawka schabowo-ryżowa w śmietanie"
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 82
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 82
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 430 kcal, cena 3,10 zł
Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej wodą z dodatkiem soli. Gotuj do miękkości. Schab opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w paski lub w kostkę.
Strąki papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Oczyść z włókien łodygi selera. Pokrój je ukośnie w plastry. Obraną cebulę poszatkuj, czosnek rozdrobnij.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć schab, smaż na złoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek. Chwilę smaż razem. Wrzuć pokrojoną paprykę. Smaż 3 minuty.
Warzywa z mięsem zalej bulionem (może być z kostki). Dodaj posiekane łodygi selera naciowego. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Danie zapraw śmietaną.
Zdejmij z ognia. Dodaj ryż. Wymieszaj starannie. Potrawkę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą wędzonej papryki.Źródło: Świat kobiety