Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna odmiana wędliny. Wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Składniki
1 doba Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę. Przez ten czas cukier wyciągnął wodę z mięsa.
2 doba Mięso opłukałam z cukru pod bieżącą wodą i osuszyłam. Włożyłam następnie do miski z solą i natarłam nią schab z każdej strony dokładnie. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.
3 -7 doba Na trzecią dobę opłukałam mięso z soli i osuszyłam. Wszystkie przyprawy wymieszałam i natarłam nimi schab. Można użyć przypraw jakie lubimy do mięs najbardziej, ale zachęcam jednak by w każdym przypadku dodać papryki. Tak natarte mięso wsadziłam ...tak do pończochy :) Można tez użyć siatki do wędzenia, jak kto woli. Powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie rozcięłam pończochę i za pomocą nożyka zebrałam nadmiar przypraw. Schab był już gotowy do jedzenia :)
Notatki: * trzymać schab w pończosze w przewiewnym miejscu, jak będzie duszno i parno jest ryzyko, że mięso spleśnieje * po leżakowaniu w cukrze i soli przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami do mięs * przy pierwszych próbach suszenia schabu mój schab leżakował w 3/4 szklanki cukru i soli, jednak z czasem zmniejszyłam tę ilość