Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem żurawiny smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Cebulę szatkujemy drobno i szklimy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy do niej pokrojone drobno pieczarki, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość do odparowania płynu.
Mięso razem z marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem, pieczarki z patelni i przyprawy. Pasztet wyrabiamy najlepiej rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczny. Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dobrze zwilżoną wodą dłonią.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.
Pasztet z żurawiną i pieczarkami gotowy!