Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasztet z żurawiną"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Składniki
Wieprzowinę i pierś z kurczaka pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę, dodaj mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe.
Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (najpierw ugotuje się kurczak). Potem odstaw je, żeby ostygło.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek. Potem usmaż też wątróbkę.
Mięso wraz z włoszczyzną oraz boczkiem, cebulą, czosnkiem i wątróbką przemiel dwa razy. Dodaj majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Rękoma wyrób na gładką masę. Na koniec dodaj żurawinę. Wymieszaj.
Masę przełóż do dwóch foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Pasztet piecz w temperaturze 175 stopni C około godzinę.