Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet z królika"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20253
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 177
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2297
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20253
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 177
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2297
Składniki
ok. 180 minut
Czerstwe bułeczki pokroić w kostkę, namoczyć w mleku. Większą cebulę obrać, dość grubo posiekać. Usunąć kości z udek królika. Razem z polędwiczkami i surowym boczkiem umyć, osuszyć. Boczek pokroić w kosteczkę. Mięso z królika zemleć.
Do masy mięsnej dodać odciśnięte bułeczki, kosteczki boczku, posiekaną cebulę i jajko. Wsypać posiekane zioła (natka pietruszki, bazylia, trybula), ziarenka zielonego marynowanego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dosolić do smaku i całość dobrze wymieszać.
Z masy uformować rulon. Owinąć go plasterkami szynki, a potem boczku. Ułożyć w foremce. Wstawić ją do większego naczynia z wodą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 90 minut. Gotowy pasztet wystudzić w foremce. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać ocet. Odstawić do wystudzenia.
Zimny pasztet posmarować tężejącą galaretką. Posypać posiekaną natką pietruszki. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować młodą skarmelizowaną marchewką.Źródło: Życie na gorąco