Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z jajkiem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 225
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 225
Składniki
Ugotuj na twardo 6 jajek. Wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz ze skorupki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż wątróbki i mieszając, smaż 3–5 minut (ale nie dłużej, bo wątróbki staną się twarde i niesmaczne). Karkówkę oraz boczek umyj, osusz, pokrój na kawałki. Przygotowane mięsa zmiel razem z odciśniętą bułką i wątróbkami. Do masy mięsnej wbij pozostałe jajka. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Wyrób.
Podłużną żaroodporną formę grubo posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi obficie oprósz tartą bułką. Z masy uformuj gruby placek. Wzdłuż jednego z boków ustaw jajka ugotowane na twardo. Zwiń i uformuj pieczeń. Ułóż ją w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz około godziny.Źródło: Naj