Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet zrobiony z mięsa wieprzowego i z drobiu, za pasteryzowany w słoiczkach.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 599
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 147
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 156
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 114
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 599
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 147
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 156
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 114
Składniki
Mięsa, skórki, suszoną włoszczyznę, cebulę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs, wątróbki parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze. Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy. Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm, później dodajemy ubitą pianę z białek i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Tak przygotowanym pasztetem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy wieczka i pasteryzujemy. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.