Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet strasburski, zwany inaczej pasztetem z foie gras – wątróbek kaczych lub gęsich – jest przysmakiem nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Najwięksi mistrzowie i szefowie kuchni mają problemy z tym szlachetnym składnikiem. Jego obróbka wymaga dużej precyzji. Z tym przepisem kacze wątróbki nie będą stanowiły już dla ciebie wyzwania. Przygotuj samodzielnie foie gras i zobacz, jakie to proste!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Wątróbkę wyjmij z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy i zalej dużą ilością mleka. Po godzinie dokładnie oczyść wątrobę ze wszystkich błonek i żyłek. Przetrzyj ją przez gęste sito i przenieś do miski. Dodaj sól, czarny pieprz i alkohol. Dokładnie wyrób całość rękoma. Przenieś masę do woreczka przeznaczonego do kontaktu z żywnością i gotowania.
W garnku rozgrzej wodę do 60-65 st. Celsjusza. Zanurz wątróbkę na 3-4 minuty, a następnie przenieś ją do miski znajdującej się w zimnej kąpieli wodnej. Ucieraj masę, aż będzie błyszcząca i elastyczna. Masę przenieś do sterylnego słoiczka lub miseczki.
W garnuszku rozpuść i ostudź masło. Kiedy będzie już lekko gęstnieć, wylej je na wierz pasztetu. Posyp je pieprzem ziarnistym, rozmarynem i liśćmi laurowymi.
Pasztet strasburski włóż do lodówki. Masło na wierzchu zabezpieczy wątróbkę przed wysuszeniem i zepsuciem. Danie można spożyć do 5 dni od przygotowania. Podawaj na domowym, świeżym pieczywie.