Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet śliwkowy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5265
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 100
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5265
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 100
Składniki
Kurczaka porcjuję. Marchew i pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki.
Mięso, marchew, pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotuję około godziny, do miękkości. Studzę.
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję wątróbkę, chwilę smażę. Studzę. Bułki moczę w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.
Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątróbkę, cebulę, kajzerki mielę w maszynce. Do masy dodaję surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam ręką.
Pasztet przekładam do aluminiowych foremek, piekę około godziny w temp. 180°C.
Monika Kubacka ze SzczecinaŹródło: Kobieta i życie