Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet po kujawsku ze śliwkami"
Polecam.
Odsłon: 421
Szybka i smaczna
Odsłon: 14850
Polecam.
Odsłon: 421
Szybka i smaczna
Odsłon: 14850
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) włóż do garnka. Zalej posoloną wodą, zagotuj. Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy i suszone grzybki. Gotuj 3 godziny.
Wątróbki oczyść. Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Kajzerki namocz w 2 szklankach wywaru, w pozostałym gotuj 5 minut wątróbki. Mięso wraz z wątróbkami, śliwkami i bułkami trzykrotnie zmiel. Wbij jajka. Masę pasztetową przypraw na pikantnie i wymieszaj. Dwie podłużne foremki keksowe posmaruj smalcem.
Wyłóż plasterkami boczku. Nałóż masę pasztetową. Piecz 90 min w 190st. Udekoruj np. ziołami i kolorowym pieprzem.
Przepis poleca pani Danuta Jaskółska z Koła Gospodyń Wiejskich z KaniewaŹródło: Tina