Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet drobiowy"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1040
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1230
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12596
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1040
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1230
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12596
Składniki
Bułkę namocz w rosole lub wodzie. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Wątróbki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Z bioderek usuń kości. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, smaż ok. 5 min, dość często mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj wątróbki, smaż ok. 10 min. Przestudź.
Mięso z kurczaka, odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę, warzywa oraz wątróbkę z cebulą zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę.
Do masy mięsnej dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, imbir oraz gałkę muszkatołową i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę posmaruj olejem i przełóż do niej masę mięsną. Piecz 40-50 min w temp. 180°C. Gdy pasztet wystygnie, włóż go na kilka godzin do lodówki.
90 minut. Porcja: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie