Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kiełbasa zapiekana z makaronem"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 278
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 477
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 278
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 477
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Składniki
Kiełbasę wyjmij z osłonki i rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z kolendrą i majerankiem, podsmaż na 1 łyżce oleju.
Gdy mięso się zetnie, zdejmij je z ognia, wymieszaj z musztardą, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Żółty ser pokrój w kostkę (o boku ok. 1 cm). Pomidorki umyj, przekrój na pół. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, dokładnie osącz, wymieszaj z podsmażonym mięsem, kukurydzą i serem. Żaroodporną formę posmaruj olejem, nałóż makaron. Rozłóż pomidorki. Zapiekaj przez 30 minut w 170oC.
Sos: czosnek obierz, pokrój. Zmiksuj z jogurtem, cukrem i parmezanem. Odstaw na 30 minut. Zapiekankę wyjmij z piekarnika, odstaw na 5–10 minut. Przed podaniem polej sosem jogurtowym.
Jakie mięso na mielone?
Nie każde mięso do tego się nadaje. By miało odpowiedni smak i konsystencję, nie powinno być za tłuste, za chude, zbyt żylaste, poprzerastane…Pomożemy wybrać te najlepsze gatunki!
• Z wieprzowiny wybieraj tłustszą łopatkę, ale wytnij większe kawałki tłuszczu.
• Z wołowiny najlepsza będzie ligawa i również łopatka.
• Z cielęciny najbardziej na daje się karczek.
• Z drobiu wybierz luzowane udziczki kurczaka lub udziec z indyka.
Ważne: mięso drobiowe należy od razu przerobić, pozostałe mogą być przechowywane dłużej.Źródło: Naj